Portal Mašina

Kritička mašina

Projekat Mašina se bavi političkom i medijskom edukacijom i produkcijom koja se sastoji od redovnih edukativnih i radnih sastanaka sa učesnicima u projektu, proizvodnje teksta i drugih medijskih sadržaja.

Naš veb sajt masina.rs pokrenut je tokom prve godine realizacije projekta Kritička mašina i na njemu se nalaze svi tekstovi koje su učesnici pisali od početka seminara, kao i tekstovi spoljnih saradnika i izbor tekstova iz drugih medija. Kolektiv okupljen oko projekta – koji se sastoji od učesnika iz obe generacije polaznika (2014; 2016) koji su sada organizovani kao urednički kolektiv Masina.rs.

Projekat se bavi prevazilaženjem kontinuiranog nedostatka levog javnog diskursa koji se bavi urgentnim društveno-političkim i ekonomskim pitanjima u Srbiji, regionu i na međunarodnom nivou. U isto vreme, projekat doprinosi jačanju javnog interesa za medijsku sferu podizanjem svesti i informisanjem šire javnosti o otporu i borbama radnica i radnika, progresivnim društvenim pokretima, raznim sindikalnim aktivnostima, radom brojnih levih aktera na lokalnoj sceni, kao i o mnogim aktivnostima samoorganizovanih progresivnih pojedinaca i grupa.

Projekat Kritička mašina, analitički postavljen i zasnovan na istraživanju, zamišljen je kao doprinos stvaranju uslova za kontinuiranu reprodukciju i širenje levih analiza u Srbiji, bavi se kritikom (dominantnih) društvenih pojava dostupnih široj javnosti i jačanju političke, medijske i organizacione infrastrukture.

U svom radu kontinuirano smo se bavili mnogim temama važnim za pomenute radničke i progresivne društvene borbe. Posvećeni smo praćenju procesa koji odražavaju šire društveno-političke borbe od velike važnosti za sve ljude, na koje treba dalje skrenuti pažnju javnosti, informisati o njima i dati nove važne analize i perspektive. Te teme su: radničke borbe (radnička prava), borbe za prirodne resurse i energetsku pravdu (životnu sredinu), ženska prava, LGBT prava, geopolitički odnosi u regionu i Evropi, dostupnost javnih usluga i resursa, kulturna politika, kao i društveno-političko i kulturno-umetničko antifašističko i emancipatorsko nasleđe i savremene antifašističke borbe.

Najnovije na masina.rs ↓

  • Ministarstvo kulture Republike Srbije je 26. novembra raspisalo deo konkursa za savremeno stvaralaštvo za 2024. godinu. Kako bi konkursi Ministarstva kulture predstavljali podršku za programe tokom čitave godine, neophodno je njihovo blagovremeno raspisivanje, izjavili su iz Asocijacije. Tekst Asocijacija NKSS o raspisanim javnim konkursima: Iskorak Ministarstva kulture, ali nedovoljan je originalno objavljen na portalu Mašina.
  • Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je da će u vidu jednokratne pomoći svim srednjoškolcima u Srbiji biti isplaćeno 10.000 dinara, dok će studenti dobiti po hiljadu. Ovakve mere su, prema rečima Ministra finansija, nastale iz osluškivanja potreba mladih u Srbiji. Da li su dobro čuli, upitali smo omladinske aktiviste i predstavnike mladih. Tekst A za […]
  • Prvog dana ovogodišnjeg Samita Ujedinjenih nacija o promeni klime, COP28, postignut korak ka funkcionisanju fonda za pomoć zemljama najugroženijim od klimatskih promena, ali obećana ulaganja su daleko od potrebnog. Tekst SAD će uložiti u Fond za gubitak i štetu deset puta manje nego što košta snimanje Hari Potera je originalno objavljen na portalu Mašina.
  • Iako su pad životog standarda, rast cena i inflacija najveći problemi sa kojima se trenutno suočavaju ljudi u Srbiji, perspektiva radnika ni ovog puta nije u fokusu predizbornih kampanja smatra Ranka Savić sa kojom smo razgovarali o poziciji Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata pred predstojeće izbore. Tekst Radnici i njihovi problemi nisu tema predizbornih obećanja, […]
  • Beogradski centar za ljudska prava je juče u Medija centru u Beogradu predstavio analizu „Prava žena i devojčica prilikom procedure indukovanog pobačaja“. Tekst U Srbiji postupci indukovanog pobačaja zastareli, van najnovijih naučnih i medicinskih dostignuća je originalno objavljen na portalu Mašina.
  • Finansijske krize su periodi koje karakterišu gubici prihoda, posla, izvesne budućnosti i stabilnog porodičnog života, a uticaj na mentalno zdravlje može biti katastrofalan, pokazuje studija „Uticaj nacionalnih i međunarodnih finansijskih kriza na mentalno zdravlje i blagostanje“. Tekst Ekonomske krize utiču na mentalno zdravlje je originalno objavljen na portalu Mašina.